Hooldus
Kas kausid lähevad katki? Aga lambid? Jah, kui neid piisavalt kõrgelt põrandale visata. Kas nad lähevad „iseenesest” katki? Jah, kui neid valesti kohelda. Kuidas on õigesti? See on pikk jutt mille ma proovin lühidalt kokku võtta, aga väikesest puiduteaduslikust sissejuhatusest siiski ei pääse.
Puit
on hügroskoopne, st niiskust imav materjal. Puidu niiskussisaldus
sõltub teda ümbritseva keskkonna suhtelisest niiskusest. Igale
keskkonna suhtelise niiskuse tasemele vastab kindel puidu niiskuse
tase ehk tasakaaluniiskus. Kui puidu niiskus ei ole vastavuses
ümbritseva keskkonna niiskusega, siis hakkab puit kas siduma või
eraldama niiskust kuni jõuab tasakaaluniiskuseni. Kui see protsess
toimub liiga kiiresti, siis hakkab juhtuma ebameeldivaid asju. Väga
suure lihtsustuse tasemel: kui tuua tükk toorest puitu sooja tuppa,
siis see kuivab katki.
Väga
laias laastus on köetavate eluruumide õhu suhteline niiskus suvel
50% ja talvel 30%. Vastavad puidu niiskussisaldused ehk
tasakaaluniiskused on 9% ja 6%. Minu treitud asjade lõppkuivatus
toimub justnimelt sellistes tingimustes. Seega, kui viia nad sarnaste
tingimustega ruumi, on tõenäosus, et nad iseenesest katki lähevad,
väga väike.
Valgustite
hooldamine.
Valgustid
on mõeldud kasutamiseks kuivades siseruumides. Kuidas nad pliidi
kohal auru sees või sauna eesruumis võiksid käituda, ei tea.
Katsetan ja annan teada. (Täiendus: käituvad väga korralikult, ei lähe katki)
Valgustid
on õlitatud õlivahaga, mis pakub
head kaitset puidu määrdumise ja niiskumise eest. Valgusteid võib
puhastada niiske lapiga.
Kausside
hooldamine.
Kausid
on mõeldud enamasti tubaseks kasutamiseks. Kindlasti võib neid
piknikulauale viia, aga öise kaste kätte jätmine ei pruugi hea
mõte olla.
Kõikide kausside sisse võib julgesti panna kuivaineid, küpsiseid, puuvilju jne. Õliga salatid sobivad ka väga hästi, aga osadel kaussidel on looduslikud praod ja augud, kui on salatiplaan, siis tasub seda ostmisel tähele panna. Punane peet ja mustikas ja sõstrad ja kindlasti mõned muud head värviandjad jätavad plekke. Kuumad toidud, supid ja muu vesine kraam pigem ei sobi puunõude sisse.
Kausid on õlitatud toiduohutu Osmo õlivahaga. Peale pikka katsetamist erinevate viimistlusvahenditega tundub see kõige parem valik olevat.
Lõpuks
siis hooldusjuhend ka.
Puunõusid
võib pesta sooja vee, pehme käsna ja nõudepesuvahendiga. Peale
pesemist tuleb kindlasti suur vesi käterätikuga ära kuivatada ja
seejärel lasta aeglaselt kuivada. Sooja pliidi kohal või päikese
käes kuivatamine ei ole hea mõte.
Vees
leotamine ja nõudepesumasinas pesemine ei ole üldse hea mõte. Kui
see siiski juhtub, siis tuleb puunõusid väga aeglaselt kuivatada.
Soovitavalt jahedamas ruumis ja paberkoti sees.
Puunõusid
ei tohi kuumutada – ei tavalises ega mikrolaineahjus, pikaks ajaks
kuuma päikese kätte jätmine ei pruugi ka hea mõte olla. Väga
kuumade asjade panemine (õhukeseseinaliste) puunõude sisse ei ole
soovitatav.
Bakterite
vastu võitlemiseks võib puunõusid enne pesemist puhastada
sidrunimahla või nõrga äädikalahusega. See allikas väidab, et
bakteriaalse reostuse oht on puunõude puhul väiksem, kui
plastnõudel.
Kui puunõude pind hakkab tuhmuma, siis saab seda värskendada uuesti õlitades. Valage väike sorts õli puhtale lapile või kausi sisse, hõõruge ühtlaselt laiali, laske paar tundi seista lasta ja siis poleerige kuiva, puhta lapi või majapidamispaberiga.